Consulta sobre Programa Lingüístico

La consulta a les famílies perquè opinen sobre la llengua base del programa lingüístic dels seus fills en el sistema d'ensenyança plurilingüe se celebrarà el pròxim 19 de desembre. 

Els representants legals de tot l'alumnat matriculat en el segon cicle d'Infantil i Primària en centres públics podran emetre per primera vegada les seues preferències sobre la llengua en què estudien els seus fills.

La consulta es farà telemàticament a través del portal <www.cece.gva.es/consulta/val/opinaedu.htm> i les famílies podran accedir a la votació per mitjà d'un usuari i contrasenya que seran proporcionats per la direcció del centre. De la mateixa manera, podran ser utilitzats per a accedir a la votació l'usuari i la contrasenya d'accés al web Famílies, per la qual cosa aquelles famílies que ja tinguen claus d'accés a este portal no necessitaran sol·licitar-ne de noves.

Així ho regula la resolució publicada hui en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) per la qual s'acorda iniciar el procediment de determinació de la llengua base en els centres públics d'Educació Infantil de 2n cicle i de Primària.

La dita resolució, que s'empara en el Decret 127/2012 de Plurilingüisme i en l'orde que desplega el procediment d'autorització del projecte lingüístic de centre, dicta els terminis i termes per a la realització de la campanya informativa i la consulta als representants de l'alumnat.

Cal recordar que s'entén per llengua base la llengua cooficial, valencià o castellà, en què s'impartirà la majoria de les assignatures, dins d'un determinat programa plurilingüe.

En este sentit, els centres públics implantaran i desenrotllaran els programes plurilingües que es corresponguen amb la llengua base. Així, el valencià serà la llengua base del Programa Plurilingüe en Valencià i el castellà serà la llengua base del Programa Plurilingüe en Castellà.

Serà la Conselleria d'Educació qui determine, per mitjà d'una resolució, la llengua base per a un determinat centre, atenent-se al resultat de la consulta a les famílies i a altres criteris de planificació educativa i també a les avaluacions fetes pels centres.

Consulta a les famílies

La Conselleria d'Educació consultarà el pròxim 19 de desembre els representants legals de tot l'alumnat matriculat en centres públics de segon cicle d'Infantil i Primària sobre la seua preferència sobre el programa plurilingüe.

En cas què tant el pare com la mare ostenten la representació de l'alumne conjuntament, ambdós podran exercir el seu dret a participar en la consulta, que anirà precedida d'una campanya informativa.

No serà vinculant, tan sols orientativa, i l'administració serà qui decidirà la llengua base del centre tenint en compte altres paràmetres reflectits en l'article 6.3 del Decret del Plurilingüisme.

Es realitzarà per mitjans telemàtics, a través del portal <www.cece.gva.es/consulta/val/opinaedu.htm>, de manera que es garantisca que el vot siga lliure, igual, directe i secret.

Les famílies hauran de sol·licitar a la direcció del centre les credencials d'accés al sistema informàtic. Per a això, hauran de presentar en el centre el model de sol·licitud d'accés disponible en <www.cece.gva.es/webitaca/val/pares_alumnes.htm>.

A més, i per a garantir la possibilitat de participar a tot aquell que n'estiga interessat, la direcció del centre posarà a disposició de les famílies ordinadors amb connexió a Internet durant el 19 de desembre en l'horari general d'obertura del centre.

Així mateix, el 15 de desembre, la direcció del centre publicarà en els taulers d'anuncis del centre el cens provisional dels representants legals de l'alumnat matriculat en el centre per a la consulta i perquè es puguen efectuar reclamacions durant les següents 48 hores.

Altres criteris per a la determinació de la llengua base

La consulta a les famílies serà un dels paràmetres que emprarà la Conselleria d'Educació per a determinar la llengua base. Els altres criteris seran la planificació educativa i les avaluacions fetes pels centres.

Els criteris de planificació seran, a més de la consulta, el nombre d'unitats creades o habilitades en cada centre educatiu, el nombre de places escolars ocupades en cada llengua base del centre, la disponibilitat de places escolars vacants en els diferents programes lingüístics en centres de la mateixa localitat i la continuïtat de programes en realitzar-se l'adscripció entre centres d'Infantil i Primària i entre centres de Primària i Secundària.

A més, per a valorar els resultats de les avaluacions fetes en un centre es tindran en compte els resultats de la competència lingüística de l'alumnat en les dos llengües cooficials i en la llengua estrangera en l'última avaluació de diagnòstic realitzada. 






http://www.cece.gva.es/agenda.asp?id=2929